Συνήθως τις «αποφάσεις της χρονιάς» τις παίρνουμε το Δεκέμβριο. Τι θα λέγατε για αλλαγή να πάρετε μια μεγάλη απόφαση τo Μάιο; Αποφασίστε ότι εσείς θα επιλέγετε πως θέλετε να νιώθετε σε κάθε στιγμή! Ακούγεται δύσκολο; Κι όμως, είναι αρκετά εύκολο να το πετύχετε και μπορεί να αλλάξει ριζικά την ποιότητα της ζωής σας.
Αντίθετα με ότι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, η ποιότητα της ζωής μας δεν εξαρτάται από αυτά που έχουμε αλλά από αυτά που νιώθουμε. Αν αυτό που νιώθετε πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα σας είναι άγχος και στενοχώρια, μοναξιά, φόβος, απογοήτευση, καταπίεση κοκ τότε αυτή είναι η ποιότητα ζωή σας ανεξάρτητα από το αν μένετε σε παλάτι η σε καλύβα. Το πως νιώθουμε καθορίζεται από ένα και βασικό παράγοντα: τι ερμηνεία δίνουμε στα γεγονότα. Τίποτα δεν συμβαίνει σε εμάς. Τα πράγματα απλώς συμβαίνουν. Το τι ερμηνεία θα δώσουμε στα γεγονότα και πως θα τα αφήσουμε να επηρεάσουν τη σκέψη, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, όσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Δεν έχετε πεισθεί? Σκεφτείτε το εξής απλό παράδειγμα: Ετοιμάζεστε να βγείτε για βράδυ και τη στιγμή που είστε στην πόρτα η μητέρα σας, η κολλητή σας και ο σύντροφός σας σας λένε με ακριβώς το ίδιο τόνο: «Πού πας μ αυτή τη φούστα;». Πως θα αντιδράσετε με τον καθένα; Στα σεμινάρια που κάνουμε αυτή την άσκηση, οι συνηθισμένες απαντήσεις είναι οι εξής: Με τη μητέρα μου θα θυμώσω γιατί νοιώθω ότι με καταπιέζει, με το σύντροφό μου θα αγανακτήσω γιατί (πάλι) ζηλεύει, με τη φίλη μου θα αναρωτηθώ μήπως δεν μου πάει η φούστα. Πρακτικά, σε μια τέτοια περίπτωση θα νιώσετε διαφορετικά, ανάλογα με την ερμηνεία που δίνετε στα λόγια του καθενός: καταπίεση γιατί η μητέρα είναι οπισθοδρομική, νεύρα γιατί ο σύντροφος σας ζηλεύει και αμφιβολία γιατί η φίλη θέλει το καλό σας. Σκεφτείτε τώρα ένα διαφορετικό ενδεχόμενο. Πως θα αντιδρούσατε στον καθένα αν η φίλη σας ήταν ζηλιάρα, ο φίλος σας οπισθοδρομικός και η μητέρα σας θέλει το καλό σας; Είναι λοιπόν σαφές ότι ανάλογα με την ερμηνεία που εμείς επιλέγουμε να δώσουμε στα γεγονότα, προκύπτουν τα συναισθήματά μας. Τα συναισθήματά μας με τη σειρά τους καθορίζουν το πως δρούμε και αντιδρούμε. Δεν εννοώ ότι όλοι αποφασίζουν για τη ζωή τους με γνώμονα τα συναισθήματα και άρα χωρίς λογική. Αλλά η οποιαδήποτε λογική προέρχεται πάντα από την ερμηνεία που έχουμε δώσει σε ένα γεγονός και άρα από το πως νιώσαμε. Αν πιστεύουμε ότι κάτι μας προσβάλλει θα αντιδράσουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ο καθένας ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Αν πιστεύουμε ότι κάτι μας κάνει κακό, θα προσπαθήσουμε να προστατευτούμε. Αν πιστεύουμε ότι κάτι θα μας κάνει χαρούμενους, θα το επιδιώξουμε.
Φαντάζεστε πόσο πιο όμορφη θα ήταν η ζωή σας αν αρχίζατε να επιλέγετε ερμηνείες που να σας κάνουν να νιώθετε θετικά συναισθήματα;
Είναι πολύ εύκολο (με την κατάλληλη εξάσκηση) να προστατέψετε τον εαυτό σας από δυσάρεστες καταστάσεις αν έχετε στο μυαλό σας την απλή αυτή αρχή: «μόνο η ερμηνεία που θα δώσω εγώ σε λόγια η καταστάσεις μπορεί να με βλάψει, να με στενοχωρήσει η να με απογοητεύσει».
Κάντε τώρα την παρακάτω άσκηση: Σκεφτείτε κάποιες από τις καταστάσεις που σας στενοχωρούν τακτικά κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Μπορεί να είναι η πεθερά σας που κυριαρχεί στο σπίτι σας και δεν σας αφήνει να κάνετε τα πράγματα με τον τρόπο σας. Η το αφεντικό σας που σας μειώνει και δεν σας δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό. Η ο σύντροφός σας που είναι πολύ κτητικός και ψάχνει αφορμή για να καβγαδίσει μαζί σας. Η ακόμα και τα παιδιά σας που είναι στην εφηβεία και σας πληγώνουν με τα λόγια τους και σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν είστε καλή μητέρα.
Διαλέξτε αυτό που σας στοιχειώνει περισσότερο και γράψτε το σαν μια ιστορία. Μπορεί να είναι μια παράγραφός η μια σελίδα. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Στη συνέχεια προσπαθήστε να διαχωρίσετε το γεγονός από την ερμηνεία που του δίνετε και την παρελκυόμενη αντίδρασή σας.
Για παράδειγμα. Γίνομαι έξαλλη όταν το αφεντικό μου μου μιλάει άσχημα και καταλήγω να με πονάει το στομάχι μου και να μισώ τη δουλειά μου
ΓΕΓΟΝΟΣ | ΕΡΜΗΝΕΙΑ | ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ | ΔΡΑΣΗ |
Το αφεντικό μου με είπε άχρηστη μπροστά στους συναδέλφους μου | Με προσέβαλλε | Θυμός
Μειωμένη αυτοπεποίθηση Μίσος για τη δουλειά Έλλειψη αναγνώρισης ➔ απογοήτευση Αμφιβάλλω για την αξία μου |
Κλείνομαι στον εαυτό μου και νιώθω άσχημα
Δουλεύω λιγότερο (αφού κανείς δεν αναγνωρίζει την αξία μου και δεν είμαι και σίγουρη ότι έχω τις απαιτούμενες ικανότητες) |
Τώρα σημειώστε κάποιον εναλλακτική ερμηνεία που θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα
ΓΕΓΟΝΟΣ | ΕΡΜΗΝΕΙΑ | ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ | ΔΡΑΣΗ |
Το αφεντικό μου με είπε άχρηστη μπροστά στους συναδέλφους μου | Δεν κατάλαβε τίποτε από όσα του είπα | Αδιαφορία
Σιγουριά για την ποιότητα της δουλειά μου |
Ρωτάω πως προτιμάει να κάνω τα πράγματα
Συνεχίζω να κάνω καλή δουλειά |
Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, από το πιο μεγάλο και σοβαρό μέχρι το πιο μικρό και ασήμαντο.
Θυμηθείτε, το πως νιώθετε εξαρτάται από την ερμηνεία που θα δώσετε στα πράγματα. Μπορείτε να σταθείτε αμετακίνητοι στην ερμηνεία που δίνατε μέχρι σήμερα και να συνεχίσετε να στενοχωριέστε η να αποφασίσετε τώρα να δώσετε μια διαφορετική ερμηνεία, πιο θετική η πιο αδιάφορη, που θα σας ενδυναμώσει και θα σας βοηθήσει να ξεπερνάτε τις δυσκολίες και να είστε πιο χαρούμενοι.